Susirūpinimas dėl genetiškai modifikuotų
organizmų (GMO) naudojimo maisto pramonėje iššaukia įvairias reakcijas.
Dalis pirkėjų net nenutuokia, kad jų perkamuose maisto produktuose yra
GMO. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ramina, kad GMO tam
tikruose produktuose yra leistini, jų poveikis sveikatai kruopščiai
ištirtas mokslininkų laboratorijose, todėl pavojaus jie žmogui nekelia.
Nuo GMO gaišta tarakonai, žiurkės tampa nevaisingos
Skaitytoja Ligita savo laiške rašo esanti
pasipiktinusi, kaip galima prekiauti GMO produktais. „Tai baisi paslėpta
griaunamoji jėga, kurios padariniai žmonijai gali būti fatališki, -
taip apie GMO rašo Ligita. - Pribloškė, kad tarakonai, gyvenantys žemėje
tūkstančius metų, nuo modifikuotų sojos produktų gaišta... Žiurkės
susilaukia labai silpnų palikuonių, kurių 80 procentų nesulaukia
brandos, o tie, kurie susirgo, negalėjo susilaukti palikuonių - buvo
visiškai nevaisingi. Ką gi, pensininkai, taupumo sumetimais perkantys
gaminius pigesnius, turinčius GMO produktus, nepakeis Lietuvos
demografinės padėties, tačiau taupo ir studentai“.
Toliau skaitytoja savo laiške vardija
produktus, kuriais prekiaujama Lietuvos rinkoje ir kurie savo sudėtyje
turi GMO. Tarp šių produktų patenka ne tik šokoladai, bet ir sausainiai,
tepami valgomi šokoladiniai ir riešutų kremai. Sąraše itin daug aliejų
rūšių – net 22. Taip pat 6 rūšių margarinai, 2 pavadinimų majonezai ir
maisto papildai, sausa bulvių košė ir greito paruošimo makaronai.
Vykdo griežtą kontrolę, pažeidimų nėra daug
http://vmvt.lt/lt/maisto.sauga.ir.kokybe/genetiskai.modifikuotas.maistas/genetiskai.modifikuotu.maisto.produktu.sarasas/
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
(VMVT) savo tinklapyje yra viešai patalpinusi ištisą sąrašą parduotuvių
lentynose leistinų prekiauti produktų, kurių sudėtyje genetiškai
modifikuotų organizmų kiekis viršija 0,9 proc.
Tarnybos atstovai atkreipia dėmesį, kad ant
visų sąraše esančių produktų pakuočių turi būti žymima, kad juos
pagaminti naudoti GMO. Ji tikina atliekanti griežtą kontrolę, kad šių
reikalavimų būtų laikomasi ir į rinką nepatektų nesaugūs produktai. VMVT
vykdo GMM kontrolę visuose gamybos, perdirbimo ir platinimo etapuose.
Didelis dėmesys skiriamas produkcija iš trečiųjų šalių.
Pernai tarnyba sako atlikusi per 8 600 patikrinimų. Jų metu patikrintos
618 negyvūninių ir 431 gyvūninių maisto produktų gamybos įmonės, 2 082
viešojo maitinimo įmonės bei 5 499 prekybos įmonės. Kontrolės metu buvo
nustatyta tik 11 pažeidimų atvejų. Visi pažeidimai buvo dėl maisto
gamyboje naudoto aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų
pupelių, apie tai nenurodant ženklinimo dokumentuose.
Dėl genetinės modifikacijos atidžiai
tikrinamas ir į Lietuvą importuojamas maistas. Nuo metų pradžios buvo
atrinkti 107 importuojamų maisto produktų (šokoladinių saldainių,
šokoladų, miltinių konditerijos gaminių, sojos, kukurūzų, ryžių, bulvių,
makaronų, maisto papildų) mėginiai genetinei modifikacijai nustatyti.
Į rinką neleista tiekti per 40 t nepaženklintų genetiškai modifikuotų
maisto produktų, importuojamų iš trečiųjų šalių. Visi sulaikyti
produktai – Turkijoje pagaminti saldumynai, kuriuos buvo uždrausta
realizuoti Lietuvos rinkoje, jie grąžinti importuotojams perženklinti.
Pavojaus sveikatai nekelia?
Maisto ir ne maisto produktus, kuriuose leidžiama naudoti GMO,
reglamentuoja Europos Sąjunga (ES). GMO leidžiama išleisti į rinką tik
po to, kai jie patikrinami aukščiausių standartų saugos testais, jiems
yra išduotas leidimas ir laikomasi atitinkamų leidimo išdavimo sąlygų.
VMVT Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni
labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką,
specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais
tradiciniam maistui. Tiriama ir analizuojama produktų sudėtis, juose
esančių alergenų ir toksinų kiekiai, atliekami ilgalaikiai stebėjimai,
kaip žmogaus organizmas pasisavina tokį maistą ir kt. ES valstybėse
naujų genetiškai modifikuotų augalų veislių įteisinimo ir patvirtinimo
procedūros vykdomos ne vienerius metus. Mokslininkai, ekspertai atlieka
rizikos vertinimo bandymus, kol įsitikina, jog šie produktai saugūs
žmonių sveikatai.
----------------------------------------------
Genetiškai modifikuotų maisto produktų
sąrašas
Vartotojų ir maisto pramonės atstovų patogumui, Valstybinė maisto ir
veterinarijos tarnyba nuolat atnaujina ir tikslina Lietuvos rinkoje
esančių maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašą. Šiuo metu mūsų
prekybos tinkluose galima rasti:
- 19 pavadinimų genetiškai modifikuotų augalinių aliejų, pagamintų iš
genetiškai modifikuotų sojų pupelių arba kurių sudėtyje yra aliejaus,
pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių (Tautas, Grace,
Jasmine, Brolio, Optima, Omili, Sodžiaus, Augalinis aliejus, Oilio,
Perla, Tėviškės, Caroli, Cento, Kooperacijos aruodai, Kolumbo,
Virtuosso, Olira,, Extra line, Aruodas);
- 47 pavadinimų saldumynų, kurių sudėtyje
yra genetiškai modifikuotų sojų produktų (šokoladiniai kiaušiniai su
siurprizu ANI, ANL Heros, ToyToy, Dino, Turto, ANL Hanny, Elvan, ANL
MyChick, ANL Space, ANL Formula, Jungle, Focus, saldainiai su žaisliuku
Chik&Duck, saldainiai Truffle su pūstų ryžių ir braškių, lazdyno
riešutų kremo ir karamelės įdarais, korėtoji saldžioji plytelė Schock,
Safari, Chocair, dražė su kakava, sukramtomi saldainiai Toffix su
vaisiniu įdaru, saldainiai Extrime braškių, riešutų, kokoso skonio,
saldainiai PrestijNapolitan, šokoladiniai saldainiai su ryžių trapučiais
Olivija, šokoladiniai saldainiai Tvist, Volcanocaramel, Wonderfull,
DreamCoconut, ExtraPrinch, Miško voveraitė, Vakaro premjera, Pralito,
Vaikiška karuselė, Kara-Kum-Lasošči, Haloween, saldainiai Kvapusis
Renklodas, FruttyMidi, Žvaigždėtas vakaras, Miško ramunėlė,
NurtatCocoline, ElvanPrestij, vafliaiGaflet, Toffix, Express, sausainiai
su pertepimu PrensStrawbery, pieniškas, juodasis desertinis, korėtasis
šokoladas Poltava, šokoladinis kremas Nutcity);
- 99 pavadinimų kulinarinių gaminių, kurių
gamybai naudojamas aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų
pupelių – kepta duona su česnaku, kepta duona su sūriu ir majonezu, mini
varškės spurgos, puošti žagarėliai, varškės spurgos, čeburekai su mėsa,
spurgos su daržovėmis, spurgos su mėsos įdaru, spurgos su džemu,
bandelės su kumpiu, bandelės su šokoladu, kepti pyragėliai su grybais,
beliašai, čeburekai, kibinai, „Kijevo“ kotletai, kotletai: „Jūratė“,
„Astra“, lietiniai su džemu, lietiniai su varške, su faršu, lietiniai su
vištienos krūtinėle, su džemu, su plikytu kremu, vištienos blynai,
kepta vištienos filė, vištienos vėrinukai, vištienos kepenėlių
kepsneliai, pievagrybiai su žiediniais kopūstais, vištienos kotletukai
su džiovintomis slyvomis ir abrikosais, kalakutienos maltiniai,
kiaulienos šniceliai, kepti karbonadai, naminiai balandėliai, rauginti
kopūstai su dešrelėmis, egzotiškas kepsnys, įdaryti baklažanai,
pakepinta kiauliena su svogūnais, užkepėlė „Mano mėgstamiausia“, keptos
kepenėlės, fermentinio sūrio kepsnys, kepsnys „Kelmas“, netikras zuikis,
„Šeduvos“ muštinis, maltinukas su sūriu, bulviniai laiveliai: su faršu,
su daržovėmis, lazanija, plovas, krabų lazdelės tešloje, žemaitiški
blynai, tinginio cepelinai, bulvių plokštainis, vėdarai, salotos su
špinatais, aštriosios morkų salotos, brokolių ir žiedinių kopūstų
salotos, Pekino kopūstų, pupelių salotos, burokėlių salotos, krabų
salotos su ryžiais, kaimiškos silkių salotos, morkų kopūstų salotos,
brokolių ir žiedinių kopūstų salotos, gaivinančios salotos, egzotiškos
salotos, lęšių salotos, salotos su rūkytomis kiaulių ausimis, salotos
„Vasarėlė“, „Itališkos“, „Gaiva“, „Ruduo“, „Pavasarinės“, „Gardžiosios“,
„Svaja“, salotos prie alaus, „Meksikietiškos“ salotos, šviežių daržovių
salotos „Sveikuolių“, pupelių salotos su pievagrybiais, vištienos
salotos su ryžiais, silkių salotos „Egzotika“, marinuota silkė su
svogūnais, silkė su majonezu ir pievagrybiais, žirniai su rūkytomis
ausimis, kepta jūros lydeka, jūros lydekos filė tešloje, tuno salotos,
krevečių salotos su makaronais, tradicinis kiaulienos šašlykas.
Šis genetiškai modifikuotų maisto produktų
sąrašas nuolat keičiasi, nes gamintojai sukuria vis naujų maisto
produktų ar patiekalų, kurių sudėtyje naudojamos genetiškai modifikuotos
žaliavos ar produktai.
Šiame sąraše nurodyti kulinariniai gaminiai, priklausomai nuo gamintojo
receptūrų, gali būti pagaminti ir nenaudojant genetiškai modifikuotų
žaliavų, net jei jų pavadinimai yra vienodi.
Perkant kulinarinius gaminius būtina skaityti produktų etiketes, jeigu
kulinariniuose gaminiuose buvo naudojami ingredientai, pagaminti iš
genetiškai modifikuotų organizmų, tokių maisto produktų sudėtyje turi
būti aiškiai žodžiais nurodyta, pavyzdžiui, „Sojų aliejus, pagamintas iš
genetiškai modifikuotų sojų pupelių“.
http://grynas.delfi.lt/aplinka/165-maisto-produktai-su-gmo-kuriais-lietuvoje-leidziama-prekiauti.d?id=60774173
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą